header image

Referenties

Vinger aan de pols

Tijdens en in navolging van een traject hou ik afgestemd op de persoon en situatie altijd even een vinger aan de pols. Zo kwam ik onlangs nog even aan het appen met iemand welke ik eind vorig jaar 'toevallig even over koetjes en kalfjes' sprak, waarbij gedurende ons gesprek tranen begonnen de vloeien en meteen een afspraak werd gemaakt voor een kort traject. Zonder enige terughoudendheid werd het proces in gegaan en prachtige helende stappen werden in rap tempo ondergaan en gezet.

Onderstaand een samenvatting uit de appjes, waarbij delen vanuit privacy overweging weg zijn gelaten.

"Ha ha ja gaat goed met me
Zelfs de band met mn vader is nu beter geworden, onvoorstelbaar.
Ik durf ook te zeggen hoe ik er over denk en ik ben er verbaast over hoe mensen daar op reageren.
Ik had verwacht dat ze me dan niet meer leuk zouden vinden maar niets is minder waar
....
Ik pink even een traantje weg.
Ben ook erg blij met de resultaten.
Ik voel me veel meer mezelf en ik heb rust in mn hoofd, heerlijk is dat!
...
Ik weet dat dit weer een leer fase is
En ik ga stapje voor stapje vooruit.
Ik blijf positief en heb zin in de toekomst
Dank je wel voor al je wijsheid en steun. "

Blij met vorderingen in de praktijk

Zó blij met jou! Ik met kalmte en rust.... echt Jacq, dat gelooft niemand :)

Evaluatieverslag

"... Meneer heeft reeds diverse afspraken gehad bij Lef om te Luisteren, icm met begeleiding Bartimeus.

Jacqueline Verhoef begeleid mensen door samen te werken met dieren. Met behulp van de dieren worden de tot dan toe verborgen inzichten en dynamieken tot uitdrukking gebracht en ontstaat er gelegenheid tot transformatie en vernieuwing.

Dit is een intensief proces voor meneer, en voor het eerst voelt hij zich gehoord en begrepen in zijn zoektocht.

Deze samenwerking zet zich voort.....

...Meneer geeft aan dat zij met behulp van de dieren en Jacqueline Verhoef / Lef om te Luisteren - en de begeleiding van Bartimeus hierin; nu (in)zicht heeft gekregen op 'hoe hij het tot nu toe deed' (de tot dan toe verborgen inzichten en dynamiekenzijn zichtbaar geworden) en heeft kunnen transformeren en vernieuwen 'naar hoe ik het wil doen'.

Mevrouw vertelt dat zij nu veel beter in staat is om in verbinding met zichzelf te blijven, om te durven voelen, en vervolgens te kiezen voor adequaat gedrag. Dat ze daarmee een gevoel van zelfregie heeft in de relatie met een hulpverlener.

Dat hij nu inzicht heeft in zijn positie, in zijn belastbaarheid, en kan de nieuw geleerde strategieën steeds beter toepassen.

Wel wil meneer dit graag voortzetten, om het nieuwe te bestedigen en om hiermee ook nieuwe wegen in te slaan ...."

Bovenstaand een greep uit het evaluatieverslag van de ergotherapeut van betreffende cliënt. Fijn om ook via deze weg terug te lezen dat er zulke prachtige en helpende ontwikkelingen door zijn gemaakt. En mooi hoe het verwoord wordt, het dekt perfect de lading van hetgeen ik met de dieren (aan)bied binnen Lef om te Luisteren: "... Met behulp van de dieren worden de tot dan toe verborgen inzichten en dynamieken tot uitdrukking gebracht en ontstaat er gelegenheid tot transformatie en vernieuwing..."

Wat doe je als 'reguliere' vormen van therapie niet passend voelen of voor jou niet werken?

Dan zoek je verder!
Zo ook Sanne en haar ergotherapeut bij Bartimeus. Dat er iets mocht gaan veranderen in- en voor Sanne, daar waren ze het beide over eens. Welke vorm van hulp hierbij passend zou kunnen zijn, dat was nog de vraag.... Een vraag waarop ik en de paarden het antwoord bleken te zijn.

Hieronder de ervaringen van Sanne bij mij en de paarden in een notendop gevangen:

"Het moest anders, ik wilde anders en het kón anders!

Na een heftige gebeurtenis belande ik via Bartimeus bij Jacqueline, Rafi en Geluk.
De eerste keer vond ik doodeng en superspannend, alhoewel... het spannende blijft altijd wel voor een nieuwe sessie... Daar stond ik, in de wei. Overweldigend wat er gebeurde....rake vragen met duidelijke antwoorden om mee aan de slag te gaan.
Met het fijne dat Jacqueline en een paar anderen naast me stonden als wegwijzer waardoor het lukte om er mee aan de slag te gaan.

Nu, bijna 9 maanden later, heel veel inzichten verder en zie ik mezelf een persoon worden die ik wil zijn.....en dat door.....Lef om te luisteren!!!!

Met een hele dikke knuffel van mij,
Groetjes Sanne"

Hoe Arjan zijn 'Liefdesleven-opstelling' heeft ervaren...

"Na het eindigen van een enorm fijne relatie, kon ik mijn liefde voor haar maar niet loslaten.
Wat hield ik van haar! Ik voelde me bedrogen en in de steek gelaten en toch kon ik haar niet loslaten.

Nieuwe liefde kijkt mij aan, ik wil voor haar gaan maar…

Jacq is een goede vriendin van mij en had mij al een aantal maal uitgenodigd voor een sessie.
Ik heb de stoute schoenen aan getrokken en ben gegaan.

Een sessie met als thema: “Liefdesrelaties”
Een aantal mensen stonden representant voor mijn leven en relatie. Mede door wat zij mij toonden kon ik letterlijk bij haar vandaan lopen en loslaten.
Nieuwe liefde nodigde mij uit, ik kon ervoor gaan! OMG Wat een ervaring!

Het was een spannende enerverende zaterdagmiddag met verassende wending, liefdevolle personen en dieren.
Ik wil iedereen nogmaals bedanken voor jullie inbreng.
Thx Jacq xxx"

Tijdens de Systemische themadag 'Relaties' was Arjan een van de deelnemers die met behulp van representanten en onder leiding van de paarden/dieren een vraag in wilde brengen. Het werd een bijzondere opstelling waarbij we naast het werk voor Arjan en zijn liefdesleven ook werden uitgenodigd te werken aan dit thema in het collectieve veld. Een intense, diepgaande en helende ervaring, ook voor de representanten en overige aanwezigen.

Hoestende merrie

"Iets meer als een jaar geleden hebben wij een heel bijzonder dierbaar persoon verloren in ons gezin.
Ons paard, een zeer gevoelige merrie, die ook deel uitmaakt van ons gezin heeft nadien een jaar lang gehoest tijdens het rijden.
Het was zo erg dat mijn dochter, haar ruiter, tegen haar zin ging rijden.
Want rijden was meestal niet mogelijk.
Daar wij in niets een oplossing vonden zijn wij via Jeannette Kompier bij Jacqueline terecht gekomen, "Lef om te luisteren".
Ons eerste gesprek was zo aangenaam dat ik snel het gevoel had dat we bij de juiste persoon terecht waren gekomen.
Stap voor stap heeft ze ons begeleidt.
Paard en ruiter was voordien één geheel en ons rouwproces doorbrak die cirkel.
Waardoor onze merrie zich ziek voelde zonder echt ziek te zijn.
Het was haar manier om ons iets te melden.
De band van voordien was verbroken door ons verdriet.
Jacqueline heeft er voor gezorgd dat de deur terug op een spleetje geopend werd tussen ruiter en paard.
En de merrie is de deur sindsdien meer en meer aan het openen.
Het was een hele ervaring en heel mooi om mee te maken.
Heel veel dank aan Jacqueline en veel liefs van je mooie lieve bijzondere merrie en haar gezin.

Feedback

Vandaag heb ik weer vanuit mijn omgeving gehoord: 'Je bent veranderd, je bent veel rustiger en kiest voor jezelf, komt meer op voor jezelf en reageert minder explosief....."

En dat is wat jij bereikt hebt samen met Geluk en Rafi!!!! En daarom zeg ik wederom: Dankjewel Jacqueline...

Alsjeblieft, een dankjewel

Na een verdiepende sessie met de paarden ontving de ergotherapeut die betreffende cliënt aan mij gekoppeld heeft het volgende appje:

"Het was zo anders......onvoorstelbaar, rijker, wijzer en een deur geopend.......naar liefde ontvangen.
Met heel veel liefde zeg ik nu tegen jou dank je wel voor het mogen opgaan van deze weg!"

Sanne:

Wat doen jullie toch!???? Ten positieve........ Krijg echt reacties dat ik verander. Ik klim heel langzaam op uit mijn dal, zittend en voedend op mijn witte matje. Echt uit de grond van mijn hart, 't is zwaar en kut, maar DANK JE WEL!

Stanley:

Hoi Jacqueline, zaterdag was een bijzondere en leerzame middag. Nav wat zaterdag voor waar te nemen was, zag ik gisteren bij mijn 2 hondjes, als 'vertegenwoordigers' van de kids, voor mijn ogen ineens iets opmerkelijks openvallen. En ja, jouw moment was een mooie en bijzondere eye-opener... Thx ;)

Sara:

"Als ik twijfel, als ik het even niet meer kan overzien of als ik niet weet hoe... Dan weet ik wel: het is tijd om naar Jacqueline en de paarden te gaan. Want zij maken met onvoorwaardelijke liefde en onvermijdelijke confrontatie zichtbaar wat mij te doen staat. En de keus ligt altijd bij mij."

Annelies:

“In een prachtige omgeving en bij een puur mens ontdekken wat of waar jij veranderen kan, zodat ook jij je plekje in jouw wereld weer vol vertrouwen innemen kunt.”

Sabine:

“Het gaat goed met me. Ik zie de bloemetjes in de tuin; veel bloemetjes. En ik voel intens! Wat is het leven mooi en heftig! Het is exact wat jouw lieve paarden mij een jaar geleden lieten zien! Stilstaan of bewegen. Ertussen zit niks...”

Rob:

"Fijn om op deze manier in vertrouwen je hart te luchten. Om zonder oordeel door Jacqueline en haar paarden gehoord te worden en dicht bij mij zelf uit te komen. Dank jullie wel."

Sylvia:

“Ik ken Jacqueline nu ongeveer 1,5 jaar en ze heeft me al 2 keer enorm geholpen met mijn katten, dus toen ik door haar gevraagd werd of ik kennis wilde komen maken met haar nieuwe paard en of ik dan misschien ook een paarden-coaching mee wilde maken heb ik daar geen moment over na hoeven denken. Natuurlijk wilde ik dat!

Zij was op dat moment nog bezig met de opleiding en wilde graag veel oefenen. Voor haar was het dus ook spannend hoe alles zou gaan verlopen. Meestal komen mensen naar haar toe met een specifieke vraag waar ze een antwoord op willen en mij had ze ook gevraagd of ik misschien een vraag had. Ik kon alleen niet echt iets specifieks bedenken en had zoiets van ‘ik zie wel wat er gebeurt, ik laat het over mij heenkomen’.

Je moet het meemaken om te ervaren hoe bijzonder zoiets is, want bijzonder dat is het zeker! Zij en haar paarden vormen een gouden team! Ik heb die avond veel over mezelf geleerd en heb handvatten gekregen waarmee ik verder kan. Ik kan echt iedereen aanraden om dit eens mee te maken. Jacqueline, heel erg bedankt en ik kom graag nog een keer een sessie doen!”

Jeannette:

“Ik ben gestopt met mijn vaste baan omdat dit niet meer bij mij paste. Zodoende kwam er tijd om te onderzoeken waar ik sta als mens, in mijn hoofd en vooral in mijn hart.
Ik had het een en ander gehoord en gelezen over het coachen met paarden en over Jacqueline en haar paarden in het bijzonder. Dit maakte dat ik een afspraak met haar maakte. In de wei voelde ik me emotioneel en geraakt toen Geluk me pal naast haar, de plek waar een veulen vaak staat, positioneerde. Jacqueline maakte de vertaalslag.
Een volgende sessie werd me duidelijk dat de paarden pas met elkaar in verbinding kunnen zijn en elkaar gaan groomen, als ik in verbinding ben met mij zelf en met hen.
Ontroerend en emotioneel om zonder woorden geraakt te worden in mijn hart. De vertaalslag van Jacqueline maakt het voor mij bijzonder door haar heldere voelen.
Ik ben er nog lang niet, maar het helpt me voor dit moment in mijn proces om bewuster meer naar mijn hart te gaan luisteren.

Lieve groet,

Jeannette”

Laura:

“Van jongs af aan heb ik veel dingen meegemaakt en dit blijft mij achtervolgen naarmate ik ouder wordt. De sessie tussen Jacqueline en mij was al eerder begonnen dan ik me had gerealiseerd. Onze laatste ontmoeting verliep n.l. al anders dan normaal, toen ik Jacqueline tegenkwam begroette ik haar met een knuffel en 3 zoenen. Normaal gesproken ben ik iemand die dat niet zo snel doet. Toch ging dit vanzelf. Ik weet dat Jacqueline al enige tijd bezig is met spirituele bezigheden, maar ik heb me daar zelf nooit verder in verdiept. Wel werd ik aangetrokken door het feit dat zij dit ook met dieren inzet.

Mijn dieren zijn altijd mijn steun en toeverlaat geweest.

Na een interessante uitleg over wat Jacqueline precies doet tijdens een sessie, begon mijn gevoel op te spelen. Ik wil al heel lang graag hulp bij bepaalde vraagstukken. Na een bijzonder gesprek met Jacqueline wist ik dat ik meer van haar kon leren en begrijpen, en zodoende heb ik haar ook gevraagd of ik een coaching kon krijgen.

Jacqueline stond met open armen voor mij klaar. Er gingen ontzettend veel gevoelens en gedachten in mij rond. Ja, ze had me uitgelegd wat ze deed, maar toch is het iets wat je zelf mee moet maken. Het is eng! Zeker, je krijgt via de paarden een weerspiegeling van wie jij bent. Durf ik dat wel? Stel ik mij niet aan? En hoe straks verder? Allemaal vragen die in mijn hoofd rond gingen.

Gisteren was de dag. Ik werd hartelijk ontvangen en met een kopje koffie zijn we in haar werkkamer gaan zitten. Ik voelde wel dat ik aardig nerveus was. Zo veel spanning! Daar zat ik dan, niet wetende hoe het zou verlopen. Ziva, de hond van Jacqueline, wist meteen het ijs te breken door mijn koffie over me heen te gooien. Ja, zei Jacqueline, we zijn begonnen ;)

Jacqueline legde me uit hoe we te werk zouden gaan. Ik heb in grote lijnen verteld wat ik allemaal mee heb gemaakt. En Jacqueline vroeg zo nu en dan eens wat. Daarna zijn we naar de paarden gegaan. Ik kon wel merken, naarmate ons gesprek vorderde, hoe makkelijk ik kon praten. Jacqueline gaf mij een veilig gevoel.

We kwamen aan in de wei en Jacqueline vroeg mij een plek op te zoeken die goed voor mij voelde. Uhhhm, ja waar is dat, dacht ik bij mezelf. Hoe weet ik dat? Uiteindelijk ging dat wel makkelijk. Het paard Geluk kwam als eerste op ons aflopen en liet prachtig zien hoe zij mij als een kind zag. In het begin begreep ik totaal niet wat de paarden met hun gedrag bedoelden en lieten zien. Hierbij was Jacqueline geweldig, zij vertaalde het voor me.

Na een paar pijnlijke, maar toch mooie, bewegingen van de paarden werd mij duidelijk dat ik niet alleen ben. Ik heb nu een arm om me heen, iemand die me steunt. Ja, dat voelde geweldig!

Omdat ik zelf al veel met mijn verleden en ook mijn toekomst bezig ben, ben ik al een hele tijd aan het denken en proberen om er zo positief mogelijk mee om te gaan. De sessie met de paarden verliep gigantisch snel. Achteraf gezien, lieten ze me in een klein uur zien hoe mijn verleden eruit zag en hoe mijn toekomst eruit zal zien. Ze hebben pijn, verdriet en veel liefde en steun laten zien.

De paarden lieten zelf weten wanneer de sessie afgelopen was. Ik heb met Jacqueline nog even nagepraat en zij heeft mij wat 'huiswerk' meegegeven. Hiermee kan ik bepaalde dingen in mijn leven misschien iets makkelijker maken.

Ik ben met een goed gevoel naar huis gegaan en ik ga zeker aan de slag met de 'taken' die ik heb gekregen. Ik zal ook zeker over een tijdje nog eens terug gaan. Ik ben nu al heel benieuwd hoe de paarden mij dan zullen weerspiegelen.

Het was een fantastische, leerzame en indrukwekkende ervaring.

Lieve Jacqueline, Geluk en Rafi... bedankt!”

Een appje dat ik ontving:

“Hé Jacq, ik bedenk me ineens dat ik onbewust gewoon m'n droom aan 't uitvoeren ben. Ik ga ff uurtje met Manon wandelen voordat ik naar m’n afspraak ga. Love and living my life too!”

Ervaringen van klanten

Zó blij met jou! Ik met kalmte en rust.... echt Jacq, dat gelooft niemand :)

- Appje dat ik ontving -
Ervaringen van klanten

'Je moet het meemaken om te ervaren hoe bijzonder zoiets is, want bijzonder, dat is het zeker!'

- Sylvia -
Ervaringen van klanten

'Ik kon wel merken, naarmate ons gesprek vorderde, hoe makkelijk ik kon praten. Jacqueline gaf mij een veilig gevoel'

- Laura -
Ervaringen van klanten

'Ontroerend en emotioneel om zonder woorden geraakt te worden in mijn hart'

- Jeannette -
Ervaringen van klanten

'Jouw lieve paarden lieten mij zien: stilstaan of bewegen. Ertussen zit niks...'

- Sabine -
Ervaringen van klanten

'In een prachtige omgeving en bij een puur mensen ontdekken wat of waar jij veranderen kan'

- Annelies -
Ervaringen van klanten

'Ik bedenk me ineens dat ik onbewust gewoon m'n droom aan 't uitvoeren ben!'

- Appje dat ik ontving -
Ervaringen van klanten

'Fijn om op deze manier in vertrouwen je hart te luchten'

- Rob -
Ervaringen van klanten

'Jacqueline en de paarden maken met onvoorwaardelijke liefde en onvermijdelijke confrontatie zichtbaar wat mij te doen staat'

- Sara -