header image

Ra Frisia, roepnaam Rafi, 1999-2018

Ra Frisia, roepnaam Rafi, 1999-2018

Woensdag 28 november 2018; een dag die begon als elk ander en eindigde als een dag als geen een.

Samen ontbijten, even kroelen en toen ik wegreed stond je lekker te grazen met Geluk. Een uur later kwam ik thuis en trof ik je creperend van de pijn in het weiland. Een dag dokteren en hulptroepen, eindigde in de kliniek en ondanks al hun kunnen, konden ook zij niets meer voor je betekenen. Je einde was nabij, je zou de ochtend niet meer halen en ik kon niet anders dan je uit je leiden laten verlossen. Het afscheid nemen viel me inmens zwaar, je toonde nog zoveel levenslust en ik wilde je nog niet kwijt. Je was nog veel te jong, je mankeerde nooit wat en ik had het echt niet aan zien komen; koliek met desastreuze gevolgen.

Je was zoveel meer voor mij dan ‘een paard in de wei’. Je wist zoveel beter en meer dan mij. Je was mijn maatje, mijn leermeester, mijn gids, mijn helper, mijn drager, de schop onder mijn kont die ik soms nodig had, mijn spiegel, mijn knuffelbeer, mijn steun, mijn stimulans, mijn lief, mijn verbinder en sinds een aantal jaren mijn leidende collega. Want je maakte niet alleen voor mij het verschil in mijn leven. Je bracht het Systemische en Sjamanistische werken met Paarden in mijn leven en samen met jou en Geluk hebben we sindsdien het verschil mogen maken voor zovele anderen. Zowel zij als ik zijn je hier eeuwig dankbaar voor.

Ik wist altijd al dat je bijzonder was en ik vond het een voorrecht dat jij me toestond jou te mogen helpen bij het helen van de minder leuke ervaringen in je paardenleven. En gaandeweg realiseerde ik me dat jij zoveel meer nog voor mij deed en heelde. We vormden een goed team, we waren aan elkaar gewaagd en leken in veel op elkaar.

Terwijl ik dit stukje schrijf en de tranen over mijn wangen rollen, zie ik eens te meer hoe wonderlijk en gezegend onze tijd samen is geweest.

Op bijzondere wijze vond jij in september 2007 je weg tot mijn leven. Een volbloed, beleerd en nog niet ingereden, zo ongeveer alles wat ik niet wilde in een paard. Onafhankelijk van elkaar werd ik door een paar mensen op jou geattendeerd. Voor mijn werk moest ik die week toch in die buurt van het land zijn, dus besloot ik een kijkje bij je te nemen. Zwartje werd je daar genoemd, ze hadden niet de moeite genomen je naam te vragen toen ze je kochten of op te zoeken in je paspoort. Het was duidelijk dat ze weinig met je konden beginnen en dus wilden ze zo snel mogelijk van je af. En ondanks alle weerstand die ik voelde, hoorde ik mezelf even later zeggen; ik kom zaterdag terug met een trailer en een ‘paardenvriendin’. Dan willen we hem even onder het zadel proberen en als dat klikt, dan neem ik hem meteen mee. En zo gezegd, werd zo gedaan.

Op die zaterdag werd, vooruitlopend op de ophanden zijnde verbouwingen op stal, een tijdelijke stal naast die van Constantijn voor je geprepareerd. En terwijl ik met je naar huis reed en onze reis samen begon, wist ik dat ik je Rafi zou gaan noemen. Vanaf de eerste minuut reageerde je op deze naam en een blik in je paspoort naderhand leerde dat je, hoe verrassend, officieel Ra Frisia heette. Dus ‘close enough’ moet jij hebben gedacht 😉

Constantijn leerde me al dat een paard zoveel meer was dan ‘gewoon’ een paard, paardrijden, verzorgen, jezelf beter leren kennen en plezierig samenzijn. En jij tilde alles en mij naar de daarop volgende levels. Je dwong me met zachte hand verder te kijken dan mijn neus lang was, je tolereerde geen bullshit en was telkens weer bereid liefdevol te wachten totdat ik er klaar voor was een volgende stap te zetten. Je bracht waardevolle ontmoetingen, diepgang, verbinding en oneindig veel verrijking. Je voorzag liefde en door jou leerde ik Geluk kennen. Zij was zo ongeveer het enige andere dat ik niet zocht in een paard voor mezelf, zij is namelijk een Friese merrie en ook die wist jij in mijn leven en in mijn hart te sluiten.

Lieve Rafi, dank voor alles en meer. Alles waarvan ik me al bewust ben dat je me bracht, alles waarvan ik nog geen weet heb dat jij me bracht en alles wat je me nog gaat brengen.

Kus op neus!

Jacqueline

3 thoughts on “Ra Frisia, roepnaam Rafi, 1999-2018

 1. Lieve lieve Jacqueline, wat een vreselijk bericht.
  Ik schrik hier enorm van, want dit had ik nooit verwacht. Rafi was zo vol levenslust toen ik de laatste keer bij je was. Ik weet geen woorden te vinden die jou misschien troost kunnen brengen. Ik ben Rafi eeuwig dankbaar voor wat hij me geleerd heeft in de keren dat ik bij jullie ben geweest. Nooit had ik gedacht dat dit zo’n invloed op mijn leven zou hebben.
  Ik zou je zo graag een knuffel willen geven en troostende woorden willen zeggen.
  Wat zal het moeilijk voor jou, je man, Geluk en alle andere dieren zijn.
  Ik wens jullie enorm veel sterkte en kracht.
  Ik leef met jullie mee
  Mary

  1. Dank voor je lieve woorden Mary, ze voeden onze treurende harten.

   Lieve groet,
   Jacqueline

 2. Lieve Jacqueline,
  Wat een gemis . Ik wens je de komende tijd heel veel kracht en sterkte
  Liefs Fianne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ervaringen van klanten

Zó blij met jou! Ik met kalmte en rust.... echt Jacq, dat gelooft niemand :)

- Appje dat ik ontving -
Ervaringen van klanten

'Je moet het meemaken om te ervaren hoe bijzonder zoiets is, want bijzonder, dat is het zeker!'

- Sylvia -
Ervaringen van klanten

'Ik kon wel merken, naarmate ons gesprek vorderde, hoe makkelijk ik kon praten. Jacqueline gaf mij een veilig gevoel'

- Laura -
Ervaringen van klanten

'Ontroerend en emotioneel om zonder woorden geraakt te worden in mijn hart'

- Jeannette -
Ervaringen van klanten

'Jouw lieve paarden lieten mij zien: stilstaan of bewegen. Ertussen zit niks...'

- Sabine -
Ervaringen van klanten

'In een prachtige omgeving en bij een puur mensen ontdekken wat of waar jij veranderen kan'

- Annelies -
Ervaringen van klanten

'Ik bedenk me ineens dat ik onbewust gewoon m'n droom aan 't uitvoeren ben!'

- Appje dat ik ontving -
Ervaringen van klanten

'Fijn om op deze manier in vertrouwen je hart te luchten'

- Rob -
Ervaringen van klanten

'Jacqueline en de paarden maken met onvoorwaardelijke liefde en onvermijdelijke confrontatie zichtbaar wat mij te doen staat'

- Sara -