header image

Als je doet wat je deed…

Als je doet wat je deed…

Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken
Blijf ik denken zoals ik altijd dacht

Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht
Blijf ik geloven wat ik altijd heb geloofd

Als ik blijf geloven wat ik altijd heb geloofd
Blijf ik doen zoals ik altijd heb gedaan

Als ik blijf doen zoals ik altijd heb gedaan
Blijft mij overkomen wat mij altijd overkomt

Maar als ik mijn ogen sluit en goed kijk naar binnen
Dan kom ik deze cirkel uit en kan ik steeds opnieuw beginnen

Waarom is dat eigenlijk?

Dat we oneindig vaak blijven doen wat we deden en toch een andere uitkomst verwachten? Albert Einstein zei hierover dat het de definitie van domheid is om telkens hetzelfde te doen en toch een ander resultaat te verwachten. En hij heeft hiermee best een goed argument en dat geeft je toch te denken nietwaar?

Een van de redenen om te blijven doen wat we deden is veelal een vorm van onbewust zijn. Onbewust van het feit dat we continu in een cirkel rond blijven lopen. Onbewust van een gewoonte die is ontstaan of een patroon dat we ons eigen hebben gemaakt. Voeg daar de ingrediënten je hoofd en ratio, angst voor het nieuwe onbekende en overtuigingen die je tegenhouden aan toe, zoals: ik kan het niet, ik zou niet weten hoe, het ligt niet aan mij, maar aan een ander. En je hebt een instant recept om vast te blijven zitten in het cirkeltje waar je al tijden in rondloopt. Een cirkel waar frustratie, irritatie en je ongelukkig en niet fit voelen vaak je reisgenoten zijn.

En wat nu? Stel je realiseert je dat bovenstaande op enig vlak eigenlijk ook wel op jou slaat. Op je werk, in je relatie, in je lijf, in leven, ergens loop ook jij heel braaf en wellicht gefrustreerd telkens weer hetzelfde rondje en je komt geen stap verder, de verandering en ontwikkeling die je zo graag zou willen blijft uit. Wat nu te doen? Ook in deze grijp ik nog weer even terug op Einstein, hij stelde dat je een probleem niet op kunt lossen met de denkwijze welke datzelfde probleem veroorzaakt heeft. En daar sta ik volledig achter! Ik heb al zo vaak gezien (en ervaren) dat als een bezetene proberen dingen te veranderen met oplossingen die uit ons hoofd voort komen uiteindelijk niet blijkt te werken. Hoe logisch of goed de oplossing ook klonk, het bracht niet het gewenste resultaat.

En dit heeft met een paar dingen te maken, allereerst hetgeen wat Einstein zegt, als je ‘beter’ had geweten was het probleem niet ontstaan. Daarnaast staat ons verstand ook gelijk aan de ver-stand. Een stand waarbij afstand is tot ons-zelf, tot de ander en tot (zelf)reflectie. En daarnaast heeft ons hoofd ook maar een beperkt zichtveld. De bron van het gedoe ligt veelal buiten het zichtveld van ons hoofd en daarmee ligt de oplossing ook buiten het bereik van het hoofd.
Dit is ook een reden waarom soms goede technieken en methodes op allerlei gebieden, van relatie- tot werk gerelateerd, niet het gewenste resultaat brengen. An sich is er niets mis met de methode of techniek, deze is er alleen niet op gebouwd om de onbekende verstrikkingen, dynamieken en beperkende patronen op te lossen die in de basis ten grondslag liggen aan het gedoe waar we tegenaan lopen.

Ben jij er klaar mee steeds in hetzelfde cirkeltje rond te blijven draaien? Wil jij zicht krijgen op de werkelijk bron van je gedoe? Wil je het gedoe op gaan lossen bij de bron? Dan ben je bij mij aan het juiste adres! De afgelopen 10 jaar ben ik me hier gaandeweg steeds verder in gaan verdiepen en specialiseren. Nieuwsgierig? Meer info over mij, mijn werkwijze en ervaringen van anderen met mijn werkwijze vind je op deze website. En heb je aanvullend nog vragen of wil je een afspraak maken voor een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek, dan hoor ik het graag.

Lieve groet,
Jacqueline

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ervaringen van klanten

Zó blij met jou! Ik met kalmte en rust.... echt Jacq, dat gelooft niemand :)

- Appje dat ik ontving -
Ervaringen van klanten

'Je moet het meemaken om te ervaren hoe bijzonder zoiets is, want bijzonder, dat is het zeker!'

- Sylvia -
Ervaringen van klanten

'Ik kon wel merken, naarmate ons gesprek vorderde, hoe makkelijk ik kon praten. Jacqueline gaf mij een veilig gevoel'

- Laura -
Ervaringen van klanten

'Ontroerend en emotioneel om zonder woorden geraakt te worden in mijn hart'

- Jeannette -
Ervaringen van klanten

'Jouw lieve paarden lieten mij zien: stilstaan of bewegen. Ertussen zit niks...'

- Sabine -
Ervaringen van klanten

'In een prachtige omgeving en bij een puur mensen ontdekken wat of waar jij veranderen kan'

- Annelies -
Ervaringen van klanten

'Ik bedenk me ineens dat ik onbewust gewoon m'n droom aan 't uitvoeren ben!'

- Appje dat ik ontving -
Ervaringen van klanten

'Fijn om op deze manier in vertrouwen je hart te luchten'

- Rob -
Ervaringen van klanten

'Jacqueline en de paarden maken met onvoorwaardelijke liefde en onvermijdelijke confrontatie zichtbaar wat mij te doen staat'

- Sara -